Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter

OHMYGOSSIP

4 FAKTA om matsmältningssystemet som du borde känna till

4 FAKTA om matsmältningssystemet som du borde känna till

OHMYGOSSIP – Matsmältning har framför allt två viktiga syften: att få livsnödvändiga födoämnen genom maten och sovring och avlägsning av förbränningsprodukter. Men för att matsmältningssystemet skulle fungera ordentligt, måste många organ samverka – allt börjar i munnen och fortsätter med magen, tarmarna, levern, gallblåsan och många fler organ.

Nedan finns fyra fakta som varje kvinna borde veta om matsmältningssystemet:

1. Största delen av matsmältningen sker i magen.
I verkligheten den allra svåraste och längsta matsmältningsprocessen sker i tunntarmen och inte i magen. Största delen av matsmältningen och insugningen av maten in i organismen sker just i detta organ och nödvändiga näringsämnen i maten frigörs med hjälp av starka entsymer och de skickas vidare till blodomloppet.

2. Magens egentliga uppgift i matsmältningen
Magen är ett organ där maten blandas och upplöses med hjälp av magsaften och blir tjock krämliknande massa. Här har magen den allra viktigaste rollen i matsmältningen – om magen inte kan ta hand om näringsämnen och göra dem till en krämliknande massa med hjälp av magsaft, kan näringsämnen inte gå vidare i tarmarna och hela matsmältingen stannar upp.

3. Den egentliga anledningen till gasbildning
I tarmarna bildas gaser när luft som man svalt in och bakterier i matsmältningen samverkar – en del människors matsmältningssystem kan inte upplösa vissa ämnen i maten och det betyder att dessa ämnen flyttas framåt i tarmarna till tjocktarmen utan att de tas om hand.  I tjocktarmen börjar bakterierna jobba med osmältad mat, vilket skapar avsevärt mycket gaser. Således föds mycket gaser när du äter sådan mat som är svårt för kroppen att smälta och ta hand om.

4. Vad betyder kurrande mage?
Att magen kurrar är naturligt för det är hjärnans tecken till magen att man behöver mer mat och att magen har tömts på näring. Enkelt uttryckt: när maten är smält, vätskan och gaserna vandrat vidare genom matsmältningskanalen och då kan det bli kurr i magen. När magen töms och dess innehåll går vidare till tunntarmen säder den automatiskt ett meddelande till hjärnan och hjärnan å sin sida skickar ett meddelande till magen att spänna musklerna ännu mer för att bli säker på att det inte finns matrester kvar – och just när magmusklerna drar ihop sig, föds kurr. Den visar bara att matsmältningen är avslutad.

Bild: OHMYGOSSIP/Helena-Reet Ennet


Tags assigned to this article:
matsmältningssystemet

Annons:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory