Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter
DEN ENDA GRÖNSAK som har behandlingsegenskaper som förbättras av kokning!
OHMYGOSSIP – När man äter den här grönsaken färsk tillgodogör man bara 3 % av de mineraler och vitaminer som finns i denna grönsak. Men om man hackar den och kokar den tillräckligt länge kan kroppen använda upp till 39 % av mineralerna och vitaminerna. Vilken grönsak är det?
Denna grönsak är moroten. Närmare bestämt en kokt morot.
EN KOKT MOROT: KÄLLA FÖR β-KAROTEN
Morötter är en mycket bra källa till β-karoten, vilket är orsaken till deras orange färg. En tumregel är att ju mer orange en frukt eller rot är, desto mer β-karoten innehåller den. β-karoten är en mycket kraftfull antioxidant som skyddar mot åldrande och många sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar och cancer.
VARFÖR ÄR β-KAROTEN NYTTIG?
När man har tillräckligt med β-karoten i kosten:
risken för stroke/hjärtattack minskar med upp till 40 %
förbättrar synen och ger bättre skydd
förbättrad leverfunktion
minskad risk för cancer
hjärtat är mer skyddat
förbättrat immunförsvar
Morötter innehåller också vitamin K, E, B1, B2, C, fosfor och folsyra.
ÖVERKONSUMTION AV MORÖTTER
Betakaroten kan vara mycket nyttig, men överkonsumtion av morötter kan få obehagliga konsekvenser. Överkonsumtion av morötter orsakar karotenos, vilket gör att huden blir orange.
Lyckligtvis är det ett helt ofarligt tillstånd som försvinner av sig självt, det kräver ingen uppmärksamhet eller behandling och är i huvudsak ett kosmetiskt problem. När du börjar äta morötter nu ska du veta att den orangefärgade hudtonen inte är farlig för din hälsa och att du bör minska konsumtion av morötter.
Foto: Pexels
Källa: Ohmygossip.fi