Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter

OHMYGOSSIP

Det finns 16 olika personlighetstyper – VILKEN är du?

Det finns 16 olika personlighetstyper – VILKEN är du?

OHMYGOSSIP – Det finns 16 psykologiska personlighetstyper – vilken stämmer du in på? Enligt en av de populäraste psykologiteorierna finns det 16 olika personlighetstyper vi alla kan delas in i. Här listar vi dem – känner du igen dig själv? Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) är ett av världens populäraste personlighetstest som delar in befolkningen i 16 olika personlighetstyper. Testet togs fram av Isabel Briggs Myers och Katharine Cook Briggs och bygger Carl Gustav Jungs teorier.

Testet har blivit otroligt populärt trots att Myers och Briggs var amatörpsykologer och testet saknar vetenskapligt stöd, något som gjort att kritik har riktats mot dess trovärdighet.

Testet ger ingen absolut sanning, snarare en liten fingervisning, men används trots det flitigt – speciellt i samband med personlig utveckling och självkännedom. Hur många personlighetstyper man känner igen sig i varierar, vissa kanske kan hitta sina egenskaper i flera, medan andra tydligt känner igen sig i en av dem.

Myers-Briggs teori bygger på åtta bokstäver; I, E, N, S, T, F, J och P.

Bokstäverna står för följande:
I – introversion (en person som är uppmärksam på den inre världen och får sin energi inifrån)
E – extroversion (en person som är uppmärksam på människor och saker som sker i den yttre världen samt får sin energi av sociala sammanhang)
N – intuition (en person vars uppfattning av världen bildas med hjälp av det undermedvetna och med teoretisk information som går att förändra genom perspektivbyte)
S – sinnesförnimmelse (en person vars uppfattning av världen bildas med hjälp av de fem sinnena och med konkret, praktisk information)
T – tänka (en person vars beslutsfattande baseras på logik och objektivitet)
F – känna (en person vars beslutsfattande baseras på subjektivitet)
J – bedömning (en person som hanterar världen genom bedömning som struktur och planering)
P – perception (en person som hanterar världen genom perception som spontanitet och tveksamhet)

Här är de 16 olika personlighetstyperna – vilken (eller vilka) känner du igen dig i?

1. INFP
En person vars personlighetstyp är INFP är en introvert person som laddar batterierna bäst genom att få ensamtid, men är väldigt empatisk, lojal och omtänksam av sig. Personlig utveckling, kreativitet och att inte döma andra är viktigt för en INFP. INFP-personer är ofta känsliga, men även nyfikna, spontana och flexibla av sig.

2. ESFJ
En ESFJ är extrovert, men fattar sina beslut baserat på sina känslor och värderingar. ESFJ-personer är planerade och organiserade av sig, bryr sig om andras välmående och känner av andras känslor. Personlighetstypen utmärks även av att den är lojal, gillar att jobba med andra samt prioriterar sin familj och sina vänner.

3. ESFP
ESFP-personer är lekfulla och energiska av sig. De underhåller gärna folk omkring sig, gillar att stå i centrum, är spontana och njuter av att vara med andra människor. En ESFP-person kan även njuta väldigt mycket av exempelvis mat, kläder eller natur. Det är ofta lätt att prata med en ESFP-person eftersom att de är entusiastiska, har humor och gillar att ha kul.

4. ISFJ
ISFJ-personer tar gärna hand om andra och är mycket lojala gentemot sina nära och kära. De är ofta även jordnära och tysta av sig. ISFJ-personer är noggranna, metodiska och engagerade i sitt arbete och strävar efter en harmonisk miljö såväl på arbetsplatsen som i hemmet.

5. ISFP
ISFP-personer lever i nuet, är spontana och vänskapliga samt känsliga av sig. De kan verka väldigt tysta och vara svåra att lära känna, eftersom de gillar att ha utrymme för sig själv. Som vänner är de lojala och snälla. ISFP-personligheter är ofta även konstnärliga.

6. ESTJ
ESTJ-personlighetstypen kännetecknas av att personen gärna tar på sig rollen att ansvara för andra och ser till att saker görs på rätt sätt. ESTJ-personer är traditionella, arbetar hårt och gör det metodiskt. De är ofta även väldigt organiserade, praktiska samt fokuserade och därmed även effektiva i sitt arbete.

7. ESTP
Energisk, aktiv och festens mittpunkt – det är ESTP-personligheten. Den här personlighetstypen har ofta humor, är social och inte särskilt emotionell av sig. ESTP-personer lever i nuet, tar snabba beslut och är spontan. Människor med den här personlighetstypen lär sig bäst genom att få göra saker själv.

8. ISTJ
ISTJ-personligheter tenderar att vara tysta och seriösa av sig och lägger ofta märke till detaljer. De är även pålitliga, ansvarsfulla och organiserade personer. ISTJ-personer gillar ordning och reda – såväl på jobbet som i privatlivet.

9. ISTP
Tolerans är något som utmärker de analytiska och flexibla ISTP-personerna. Personlighetstypen är ofta självständig, relativt tyst och observant av sig och har lätt för att hitta praktiska lösningar på problem. ISTP-personer har även ett öga för detaljer och även om den är reserverad så är den inte tillbakadragen från omvärlden.

10. INTJ
INTJ-personligheter är strategiska, analytiska och logiska problemlösare. De gillar nytänkande idéer, ser ofta möjligheter till förbättring och är intellektuella. Eftersom de är logiska av sin natur kan de vara obekväma med oförutsägbara saker, exempelvis andra människors känslor. INTJ-personligheter är självständiga och selektiva när det kommer till förhållanden och föredrar människor som är intellektuellt stimulerande för dem.

11. INFJ
INFJ är den mest sällsynta personlighetstypen. De är kreativa, dedikerade, vill gärna hjälpa andra och har stark integritet. INFJ-personer kan snabbt känna in andras känslor och vet om att de är duktiga på att läsa av andra människor. Personlighetstypen är känslig och reserverad och väljer noga när hen delar med sig av sina innersta känslor och tankar.

12. ENTJ
ENTJ-personer är strategiska ledare, effektiva och logiska. De är ofta välartikulerade, kvicka och analytiska. Personer med den här personlighetstypen gillar även ordning och reda och att ta befälet för att nå sina mål.

13. ENTP
ENTP-personligheterna är intellektuella och nyfikna. De är ofta även öppensinnade och analytiska samt blir uttråkade av rutiner. ENTP-personer är dessutom duktiga på att läsa andra människor och har en stor passion för nya idéer.

14. ENFJ
ENFJ-personligheter är empatiska, lojala, ansvarstagande och optimistiska. De ser ofta potential i andra, är ambitiösa och vill hjälpa andra att nå sin fulla potential och göra världen till en bättre plats. Dessutom är de sociala, organiserade och energiska – en ENFJ-person har därför ofta mycket på gång.

15. INTP
INTP-personligheter är analytiska och kan även vara skeptiska och kritiska. En INTP-personlighet kan ofta vara djupt försjunken i sina egna tankar och fokuserar gärna på det teoretiska och logiska. De tenderar att vara tysta, men anpassar sig lätt vid behov.

16. ENFP
ENFP-personer är entusiastiska, passionerade och energiska av sig. Dessutom älskar de att hjälpa andra att vara lika kreativa och nå sin fulla potential. Nya idéer, människor och konstnärliga aktiviteter ger glädje till ENFP-personer som även är duktiga på att kommunicera med kvickhet och humor.

Foto: Detta foto är endast avsett för illustration (OHMYGOSSIP)
Källor: Myersbriggs.org, Truity.com
Artikeln publicerades först på Femina.


Tags assigned to this article:
Myers-Briggs teori

Annons:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory