Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter

OHMYGOSSIP

För ett BLÄNDANDE VITT leende är det allra säkrast att gå till en tandläkarmottagning + vitblekningstekniker för hemmabruk och möjliga behandlingar hos tandläkare

För ett BLÄNDANDE VITT leende är det allra säkrast att gå till en tandläkarmottagning + vitblekningstekniker för hemmabruk och möjliga behandlingar hos tandläkare

OHMYGOSSIP – Vita, rena och friska tänder är ett tecken på ungdom och hälsa. För att få ett bländande vitt leende är det säkrast att gå till en tandläkarmottagning. Med en specialist kan du diskutera olika metoder att bleka tänder som passar sina tänder och din situation allra bäst.

Det finns flera skäl till varför tänderna tappar sitt vita utseende:
* Rökning
* Tanninhaltiga livsmedel (svart kaffe och te, rött vin, svarta vinbär, järnprodukter osv.) samt mediciner
* Åldringsrelaterat tandemaljslitage som exponerar mörkt tandben. Dessutom minskar tändernas transparens och ljusreflekterande egenskaper.
* Skada eller rotbehandling av en enskild tand, som orsakar mörkning av tanden, på grund av att blodkärlen inte skilts sig ordentligt från tanden.
* Antibiotika som används tidigt i tonåren – tetracyklin (en akne medicin) eller för mycket fluor i dricksvattnet – kan orsaka missfärgning av tänder i en sådan utsträckning att endast laserblekning kan hjälpa.

När en expert har analyserat tändernas tillstånd kan det vara möjligt att mer exakt rekommendera den lämpligaste blekningsmetoden.

Vanliga kontraindikationer är:
* Graviditet och amning
* Allergi mot någon av ingredienserna som används i bleknings geler
* Patienter under 18 år bör inte rådas att genomgå stark behandling
* Sjukdom i kroppen

Hur kan du bleka tänderna billigt och effektivt hemma?
Det enklaste och mest prisvärda alternativet är att använda blekande tandkräm som rekommenderas av din tandläkare, som är indelade i två delar enligt effekt: slipande och med kemiska medel. Slipande blekpasta ger en starkare effekt eftersom den innehåller natriumvätekarbonat dvs bakpulver som den aktiva ingrediensen, men när den används under en längre tid skadar den tandemaljen. Därför bör du ta pauser då och då när du använder en sådan pasta. Kemiskt aktiv pasta innehåller papain ekstrakt, som inte är så aggressivt på tandemaljen, men blekningseffekten av en sådan pasta är svagare.

Blekande tandkrämer, när de används över tid, ger tänderna några nyanser vitare tänder (upp till tre nyanser). Slutresultatet beror naturligtvis på tandens pigmentering och struktur. Om det är fråga om ett stort problem är emellertid resultatet obetydligt, och erfarenheten har visat att användningen av blekande tandkräm under en mycket lång tid har gjort tänderna så känsliga att bleknings gel inte ens kan appliceras på tänderna hos en tandläkare.

En annan hemblekningsmetod är användningen av tandblekformar som tandläkaren tillverkat. Dessa är tandskena eller tandskydd av plast tillverkade av tandläkaren enligt patientens tänder, som man fyller med blekande karbamidperoxidgel och används under hela natten. Beroende på pigmenteringen av tanden tar det 1–3 veckor att uppnå resultat. En sådan metod är lämplig för mindre nyansproblem när tänder år friska har få lagningar. Resultatet är 1–2 nyanser vitare tänder.

Problem kan orsakas av tillfällig känslighet i tänderna, irritation i tandköttet orsakad av en dåligt passande kant på tandskenan och obehag vid ihop pressande tänder. Ett annat problem är den potentiellt läckande bleknings gelen, som irriterar munnen och magsäckens slemhinna.

Behandlingar av professionella
Tändernas pärlrengöring eller sodarengöring är en metod där en speciellt grynig och smaksatt soda, vatten och lufttryckstråle tar bort plack- och pigmentfläckar. Efter proceduren är tänderna renare och också vitare, men effekten av blekning kommer från borttagandet av pigment från tandytan.

Pärlrengöringen skadar inte tandytan, men observera att det inte är tillrådligt att äta, dricka eller röka i två timmar efter rengöringen eftersom grundlig rengöring tar bort det skyddande lagret på dina tänder, som är helt återställt inom två timmar.

Vid kemisk blekning använder tandläkaren en speciell gel eller pasta som innehåller aktiva ingredienser (syre, väteperoxid, karbamidperoxid, osv.) som tränger in i tänderna, vilket gör dem vitare. Man kan se resultat inom en vecka, men vänta i 2–3 veckor tills det mest uppenbara resultatet visas. Behandlingen tar upp till 1,5 timmar, under vilken tid tänderna rengörs för plack, den önskade tandfärgen klargörs och blekningen utförs. Tandens färg blir ljusare med upp till åtta nyanser, vilket naturligtvis beror på tandens struktur och de underliggande orsakerna till problemet. Kemisk blekning ger ett resultat som varar i 0,5–4 år. För att bibehålla resultatet är det viktigt att tänka på munhygien och att undvika sådant som befrämjar pigmentering (rökning, överdrivet kaffedrickande osv.)

Omedelbart efter blekningsproceduren kan du uppleva tandkänslighet för kyla. För att påskynda remineraliseringen av tandemaljen rekommenderas det att använda speciella geler efter blekningen.

Laserblekning är det mest effektiva och snabbaste sättet att bleka tänderna upp till nio nyanser vid ett besök. Med hjälp av lasern aktiveras en specifik bleknings gel vid en viss våglängd, som frigör vitnade aktiva ämnen på tanden. Eftersom laserstrålen aktiverar blekningsprocessen är skadorna på tandens hårda vävnader större och fluorinnehållande tandkräm bör användas under de kommande ett par veckorna och absolut undvika mycket pigmentrika ämnen (kaffe, coladrycker, rökning, vin, osv.).

Med lasern kan man bleka antingen alla tänder (10 på överkäken + 10 på underkäken) eller till och med en enskild tand. Resultatet beror mycket på tandens struktur: blekning är mest effektivt på gulaktiga tänder, något mindre effektivt på brunaktiga nyanser, och det mest problematiska är de gråfärgade tänderna, som inte nödvändigtvis blir vitare. Varaktigheten på behandlingens resultat beror också på patientens livsstil och önskan att hålla tänderna vita (till exempel är det bäst att sluta röka helt eftersom det skadar kroppen ).

För mycket gammal inre missfärgning eller vid stora lagningar rekommenderas att täcka tanden med ett keramiskt laminat. Ett tunt porslins skal kallas ett laminat, som är limmat på tandens framsida. Tanden behöver först lite slipning för att bibehålla dess naturliga tjocklek. Därefter framställs ett laminat som fixeras på tandytan med ett fyllmedel. Prisintervallet för ett enda laminat är 300–1500  beroende på material och teknik, och laminatet lovas hålla i minst 20 år. Den stora fördelen med laminat, förutom dess hållbarhet, är dess mycket enkla underhåll – på laminatets helt keramiska yta samlas inte tanniner, och rökning, kaffe eller vin orsakar inte missfärgningar.

Foto: Pexels
Källa: Ohmygossip.fi


Tags assigned to this article:
hälsaTändertandläkarevita tänder

Annons:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory