Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter

OHMYGOSSIP

FORSKNING visar samband mellan insektsgiftet DDT och autism

FORSKNING visar samband mellan insektsgiftet DDT och autism

OHMYGOSSIP – Den forskning, som baserar sig på samlad kunskap i Finland, visar samband mellan DDT, förr i tiden brett använt insektsgift, och svår autism. Vetenskapsmagasinet Nature har publicerat resultat som visar, att de som har större mängd bekämpningsmedel DDT i blodet under graviditeten har större sannolikhet att föda ett autistiskt barn. Forskningen baserar sig på blodprov från över en miljon gravida finländska kvinnor.

Forskningen visar att mödrar, vars blod innehöll mer DDT, hade 32 procent större sannolikhet att få ett autistiskt barn än de mödrar, vars blod innehöll mindre mängd DDT. Tidigare har man kopplat ihop DDT med olika cancerfall. DDT blir kvar i naturen och på marken i årtionden, och därifrån kommer det genom växter och djur till människans matbord, berättar NordenBladet.ee.

Autism är mycket vanlig i världen. Enligt uppgifter hos världshälsoorganisationen WHO har ett barn av 160 autism. Autism har ökar i synnerhet under de senaste årtionden.

Vetenskapsmännen bakom forskningen erkänner dock, att DDT inte nödvändigtvis direkt orsakar autism, även om man hittar ett samband med DDT och uppkomsten av autism. I dag vet man inte hur DDT orsakar autism.

Det är möjligt att DDT orsakar barnet lägre födelsevikt och för tidig födelse, som är de största riskfaktorerna för autism. Det man vet om DDT är att det binder androgena receptorer i kroppen och i djurförsök har man tidigare kommit fram att i detta fall kan fostrets hjärna skadas, i synnerhet bland pojkar, som drabbas oftare av autism är flickor.

För att alla mödrar som har förhöjda värden av DDT i blodet inte fick autistiska barn, forskar man nu om DDT kan samverka i kroppen med något annat ämne som sedan kan orsaka autism.

Forskningen publicerades den 16 augusti i det amerikanska vetenskapsmagasinet American Journal of Psychiatry. I forskningen tittade man även på sambandet mellan autism och ett annat kemikalium, PCB (polyklorerade bifenyler), men man hittade inget samband. PCB användes brett under åren 1930-1980 från elapparater till kylmedel. Detta ämne fanns i alla gamla kondensatorer. De var mycket långlivade föreningar, i synnerhet i vatten, och människan åt dem genom fiskar. Det är fråga om mycket karsinogeniska eller cancerframkallande föreningar, och några forskare kopplar ihop även dem med autism.

Källa: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
autismDDThälsa

Annons:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory