Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter

OHMYGOSSIP

HÄR är 5 goda råd om föräldrafria fester till dig som är tonårsförälder

HÄR är 5 goda råd om föräldrafria fester till dig som är tonårsförälder

OHMYGOSSIP – Föräldrafritt behöver inte betyda att det kommer ställas till med brakfest. Men det kan ändå vara bra för dig som förälder att vara medveten om situationer din tonåring kan hamna i när det inte är några vuxna närvarande.

Många ungdomar känner ett grupptryck kring fester och festande. Ofta är man inte redo att arrangera en fest, gå på en fest eller dricka alkohol – men hamnar på något sätt i de situationerna ändå. Kanske för att man inte vill riskera att bli exkluderad ur sitt kompisgäng.

1. Ring och stäm av läget
Om ditt tonårsbarn ska vara ensam hemma är det bra att ringa och kolla av läget under kvällen. Att ringa hem till din tonåring visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa så att ditt barn förstår varför.

2. Ta hjälp av andra vuxna
Ett problem med föräldrafria fester är att ungdomar inte vågar höra av sig till vuxna i tid om det uppstår problem. Därför kan det vara en bra idé att försäkra din tonåring om att det alltid är bäst att ringa dig eller någon annan vuxen om situationen skulle börja urarta. Du kan också be någon i din närhet gå förbi under kvällen och kolla så att allt är ok.

3. Hjälp till att säga nej
De flesta tonåringar vill inte ordna en föräldrafri fest bara för att föräldrarna är borta. Ofta är det kompisar eller andra runtomkring som trycker på, och då är det svårt att säga nej. Förklara att det ibland kan kännas knepigt, men att det egentligen är moget och smart att säga ifrån.

4. Prata om nätets risker
Ungdomar är idag allt mer uppkopplade, och på nätet sprids saker snabbt och enkelt. Att inte vara uppmärksam och försiktig online kan innebära en större risk att hamna i oväntade situationer. Prata gärna med din tonåring om innebörden av att publicera saker i sociala medier.

5. Plocka bort alkoholen
Det är långt ifrån alla tonåringar som tar alkohol av sina föräldrar, men omkring elva procent av alla elever i nian som dricker säger att de tagit alkohol från sina föräldrar utan lov. Har ni alkohol hemma kan det vara bra att ta bort den för att inte riskera att din tonåring eller någon av kompisarna dricker av alkoholen.

Varje år ger organisationen IQ ut Tonårsparlören – en bok som fokuserar på de frågor och funderingar kring alkohol som kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Tonårsparlören.se är den digitala versionen av boken – full av tips, argument och fakta. Här kan du få råd kring frågor som om du ska sitta uppe och vänta på natten och vad du gör om din tonåring kommer hem full.

Foto: Detta foto är endast avsett för illustration ( OHMYGOSSIP)
Källa: MåBra


Tags assigned to this article:
Tonårsparlören

Annons:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory