Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter

OHMYGOSSIP

HÄR är misstagen du gör på din ledighet – som gör dig tröttare på arbetet

HÄR är misstagen du gör på din ledighet – som gör dig tröttare på arbetet

OHMYGOSSIP – Varför är jag tröttare nu, efter ledigheten, än innan min semester? Har du ockdå ställt dig frågan? Vi har svaret! Och så gör du för att inte gå i samma fällor igen. Semester är till för att vi ska kunna återhämta oss, andas ut och hinna reflektera över saker som inte hinns med i vardagen. Många hittar även på roliga saker, reser och träffar släkt och vänner under sin ledighet. Trots att semester låter som något härligt och avkopplande kan vissa misstag få dig att känna dig tröttare än du var innan din ledighet.

Harvard Business Review har tagit fram tre vanliga semestermisstag som beror på att vi varvar ner på fel sätt eller har svårt att hitta en balans i livet under ledigheten.

Här är misstagen du ska se upp för under din nästa semester:

1. Du blir en soffpotatis
När den sista uppgiften innan semestern är utförd trycker soffpotatisen på av-knappen. Soffpotatisens enda mål med semestern är att sträckkolla på tv-serier och film, något som i teorin kan låta avslappnande och skönt, men som i verkligheten kan göra soffpotatisen frustrerad och oförberedd på att gå tillbaka till jobbet.

Det beror på att man under semestern behöver viss tid för total avslappning, men att man även behöver tid för meningsfulla sociala interaktioner med andra, fysisk aktivitet och aktiv tankeverksamhet – alla tre saker som man inte får när man ligger i soffan med Netflix.

2. Du semesterfuskar
Semesterfuskaren tar inte semester på riktigt utan jobbar under sin ledighet. Det kan bero på allt för höga krav och att semesterfuskaren ser sin chans att komma ikapp med sådant som inte hinns med under vanliga arbetsdagar.

Problemet med att jobba under semestern behöver knappast vidare förklaring. Forskning visar att vi utan pauser och semester löper stor risk att bli utbrända. Så även om det kan kännas som en bra idé att jobba på semestern för att minska stressen när vardagen väl är tillbaka så är det en kortsiktig lösning som inte kommer att hjälpa ditt välmående på lång sikt.

3. Du är en ”workaholidayic”
En ”workaholidayic” tenderar att vara en arbetsnarkoman i vardagen, tendenser som även påverkar semestern. För ”woraholidayic”:en byts vardagens möten ut mot sociala evenemang och resor för att träffa vänner och släkt. Det blir därmed väldigt ont om tid för vila, eftertanke och egentid.

Beteendet kan bero på att man inte vill säga nej till vänner och släktingar, men det kan även bero på att vanorna från jobbet får en att fylla dagarna med saker att göra istället för att varva ner. En ”workaholidayic” känner sig ofta mer utmattad och trött när semestern är över än vad hon var innan ledigheten.

Känner du igen dig själv? Sätt upp hållbara mål och planer för din nästa ledighet och se till att prioritera egentiden.


Foto: Detta foto är endast avsett för illustration (Ohmygossip Couture/Mika Pulkkinen)

Källor: HBR.org, Breakit, Elle
Artikeln publicerades först på MåBra.


Annons:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory