Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter

OHMYGOSSIP

Helena-Reet: Med barnen Finland runt med bil (VOL8 – Från Rovaniemi till Kajana genom Ranua, Pudasjärvi och Puolanka) + FOTON!

Helena-Reet: Med barnen Finland runt med bil (VOL8 – Från Rovaniemi till Kajana genom Ranua, Pudasjärvi och Puolanka) + FOTON!

OHMYGOSSIP – På den åttonde dagen av vår rundresa i Finland styrde vi från Rovaniemi (läs reseskildringen HÄR) mot Kajana (Kajaani). Vi hade en lång resa framför oss. Avståndsmätningen enligt Google visade ca 385 km (4 t 45 min), när man väljer vägarna E75 och E8. Eftersom vi hade fri tidtabell, reste vi åter igen i vår egen takt och stannade var vi ville.

Först reste vi från Rovaniemi till Ranua genom Kivitaipale, Narkaus, Ruonakoski, Portimo och Nuupas. Det var en riktigt trevlig kommun i Lappland med under 4 000 invånare, där bodde 1,13 personer per kvadratkilometer – riktigt fint! Jag gillar det att man inte behöver andas i andras nacke. Den lilla kommunen har 21 jättesmå byar (Asmunti, Hosio, Impiö, Kelankylä, Kortteenperä, Kuha, Kuukasjärvi, Mauru, Nuupas, Petäjäjärvi, Pohjaslahti–Piittisjärvi, Portimo, Putkivaara, Raiskio, Rovastinaho, Saariharju, Saukkojärvi, Sääskilahti, Teerivaara, Telkkälä och Tolja). Ranua är känt för vacker natur och otaliga sjöar – i den lilla kommunen finns till och med 569 sjöar! Det är även berömt för Ranuas djurpark (Ranua Zoo). Det är fråga om den nordligaste djurparken i Europa och där kan man se även många arktiska djurarter – till exempel isbjörnen.

Vår resa fortsatte från Rauna genom Asmunti till Pudasjärvi. Ett litet ställe som av någon anledning verkade lite deprimerande just då.Från Pudasjärvi körde vi genom Jatko, Hirvaskoski, Ervasti och Auho till Puolanka. Nära två timmars körning mitt i övergivet landskap… Vi kanske mötte två bilar på denna sträcka. Vyerna till höger – skog, utsikt till vänster – skog. Egentligen trist, men å andra sidan gladde det oss. Överallt där människan varit finns inte fabriker och sopor. Och sedan på ett ställe såg vi åter igen renar, även om jag skrev förra gången att vi inte såg några. Nu när jag tittar på fotografierna, kommer jag ihåg att vi såg några men de var märkta.

Puolango (Puolanka) är även en glesare bebodd kommun än Ranua. I Puolangas 17 byar (Aittokylä, Auho, Joukokylä, Kivarinjärvi, Kotila, Kongasmäki, Leipivaara, Lylykylä, Naulaperä, Puokio, Puolanka, Rasinkylä, Suolijärvi, Vihajärvi, Väyrylä, Yli-Oterma, Törmänmäki) bodde den 31 augusti 2018 2 637 invånare enligt folkräkningen, vilket betyder 1,07 personer per kvadratkilometer. Liksom Ranua är även Puolanka helt finskspråkigt (som ni vet, huvuddelen av Finland är tvåspråkig – finsk- och svenskspråkig). Trots detta fakta kan man knappast möta en ren finsk invånare. Jag trodde av någon anledning att orterna på landet är i det hänseendet orörda-oblandade och att det främst skulle bo finländare på landet. Numera är stadsbilden färgrik på samma sätt i Helsingfors som i norra Finland. Representanter från Iran, Irak, Turkiet och andra länder är rätt många. Vit skandinavisk porslinshud, ljust hår och blå ögon, liksom för 25 år sedan ser man allt mer sällan. Jag tror att man hittar en skandinavisk kvinna om 100 år endast i nationalpoesi och -epos – om det finns sådant folk som fortfarande representerar kultur. Numera är allting blandat. När det gäller kvinnor och män har det till och med kommit ett tredje kön. I sociala medier har man lovordat robotar i åratal – artificiell intelligens. De som lovordar robotar (Thylin @lilmiquela) har flera följare än riktiga människor. Det som intresserar mig är när människan kommer att säga ”nu räcker det”, jag går inte med i denna ström. När börjar man uppskatta verkligheten?! På sätt och vis är det också samhällets nya verklighet. Jag tycker att VIP/Glamour versus Verklighet/Äkthet har bytt plats och numera är ”de rätta sakerna” lyxsaker och allt det som för flera år sedan var drömmen att få och svåra att uppnå, är nu massproducerade.

Men om Puolanka. Finlands största fors Hepoköngäs ligger 16 km från Puolanka centrum i en nationalpark. Mycket vackert, åter igen oförstörd natur! Mycket fängslande fakta om Puolanka är att Finlands nuvarande premiärminister Juha Sipilä växte upp och tillbringade hela sin barndom och ungdomstid här. Ett gott exempel på att en företagsam och ambitiös person kan slå sig igenom i politiken eller affärsvärlden även om man kommer från en liten ort. Jag är glad över att personer som innehar en hög position har sina rätter i synnerhet i små orter, som därmed känner till hur livet utanför huvudstaden ser ut.

Från Puolanka gjorde vi ett kort stopp för att äta lunch. Vi stannade på en lokal Esters restaurang (Ouluntie 4, 89200 Polanka). Maten smakade bra och servicen var snabb. Vi valde pizza (9.50), cykling sallad (16,90), pommes (5,50), en kanna vatten (1,-) och kaffe (1,60).Nu väntade vi otåligt att komma till målet Kajana. Vi hade lite mindre än 10 mil att köra. Vi körde i ett svep genom Leipivaara, Paltamo och Jormua till Kajana, där vi parkerade bilen och gick till hotellet. Om Kajana skriver jag mera i nästa reseblogg!
Annons:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory