Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter

OHMYGOSSIP

Helena-Reet: Med barnen Finland runt (VOL9 – i Kajana i mellesta Finland) Sevärdheter + Resebilder!

Helena-Reet: Med barnen Finland runt (VOL9 – i Kajana i mellesta Finland) Sevärdheter + Resebilder!

OHMYGOSSIP – Kajana i mellersta Finland är centrum och huvudstad i landskapet Kajanaland. 37 039 invånare i staden som grundades på 1600-talet, när produktionen av tjära från tall och handeln av tjära växte lavinartat. Staden grundades år 1651 av Per Brahe, som var chefsåklagare i Sverige. Ända fram till nyligen leddes stadens lokala affärsliv av trä- och pappersindustri, tills pappersbruket i Kajana, som var i gång under åren 1907-2008, stängdes. Kajana har figurerat i media på grund av sin oljekatastrof. År 2012 hände nämligen i Kajana en stor oljeolycka och 110 000 liter vatten med olja rann ut i floden och vidare till Oulujärvi.

Kajana är intressant på grund av sitt läge som knutpunkt för flera handelsvägar, och det är omgivet av ett hundratal småsjöar. För campare, cyklister och paddlare är staden under sommaren absolut ett trevligt ställe för aktiv sport. Sympatiskt litet centrum med sina butiker och sitt rådhus som byggdes 1831 lämnar ett mysigt intryck.

Vi tillbringade en dag och en natt i Kajana. Vi stannade på områdets dyraste hotell men natten var en mardröm. Människor förde oväsen i hotellkorridoren ända fram till midnatt, hundar skällde och insektsmedel, som man sprayat i hotellets skåp var kvävande. Om man inte i början hade träffat en fullkomligt vänlig och fin tjej i receptionen, som tog emot oss på världens varmaste sätt, skulle vi sannolikt flyttat bort vid midnatt. Vi funderade tillsammans att när man tilldelar stjärnor till hotellen, tar man reda på om kvalitén fortfarande är den samma ett par år senare? Hotellets fasad och receptionsvåning var mycket vackra och nyrenoverade, men hotellrummen var som från en annan tidsperiod. Hotellets frukost däremot var mycket välsmakande (en av de bästa under resan)! Till exempel gravad lax – min favorit! Mmm… Till barnen fanns det mängder av olika slags maträtter som man själv kunde ta i Mumin-service. Oh, vad jag älskar Mumintrollen. Så trevlig vänlig familj och alla de ställen i Muminvärlden är så vänliga och mäktiga. För övrigt kallar Ivanka Shoshana mig kärleksfullt för Muminmamman, själv är hon Snorkfröken och Estella Elisheva är Lilla My – en sådan lek har vi. För ett par år sedan besökte vi Nådendal (Naantali) i Muminvärlden och även för övrigt omgivningarna runt Åbo (Turku) – Väski ö (Väskinsaari), Gullranda (Kultaranta) som är sommarresidens för presidenten i Finland osv. Jag skrev om detta i många, många resebloggar (se HÄR) 🙂

Och vad kan man göra för intressant i Kajana? Om ni letar efter information på nätet om Kajanas sevärdheter, är listan kort. Bland de mest intressanta turistmagneterna / sevärdheterna nämns Rådhuset i Kajana, kyrkorna i Kajana och Paltaniemi, Kajaneborgs ruin (Linnankatu 27, Kajana 87100), Kajana konstmuseum (Linnankatu 14, 87100 Kajana), stadsteatern i Kajana (Kauppakatu 14, 87100 Kajana), minnesmärket efter Per Brahe och ångfartyget Kouta (adress: Kalkkisillantie 4, Kajana 87200), skeppet som trafikerar i Oulujärvi. Under åren 1956-1982 var Urho Kekkonen Finlands president som föddes på gården Lepikko i Pielavesi by, och flyttade därifrån som 11-åring till Kajana. I parken i Kajana, som ligger mellan Koivukoskenkatu och Kirkkokatu, har även han fått ett minnesmärke. I samma park (med adress Väinämöisenkatu 18, 87100 Kajana) finns minnesmärket ”Isänmaan puolesta” (För Fädernelandet).

När man har kört kors och tvärs på västra sidan och norra delen av Finland, kan man säga att mellersta Finland och västra Finland är mycket olika till sin välstånd och arkitektur. Som alltid, av någon anledning är västra delen mer förmögen och östra delen fattigare. I många av småstäderna i Finland har tiden liksom stannat, skandinaviskt välstånd och rikedom har ännu inte kommit dit på riktigt – som exempel Puolanka och Pudasjärvi, som jag skrev om i mitt förra resebrev (se HÄR), och även många andra små städer i mellersta och östra Finland. Man kunde även känna i Kajana, att staden skulle behöva lite finansiellt bidrag. Att locka turister till staden och att hålla staden rullande skulle enligt min mening behöva starkare marknadsföring av staden. Där runtomkring finns säkert flera pärlor att hitta. Rent generellt är jag mycket begeistrad över vår bilresa i Finland och i min fantasi planerar jag redan flera rundresor. Jag ser så många olika slags platser! Någon gång skulle jag vilja se den delen av Finland som ligger längst ut i öster (omgivningarna kring Nurmes, Joensuu, Ilomants (Ilomantsi) osv). Det är mycket tryggt och trevligt att resa med bil i Finland. I nästa blogg tar resan oss till Kuopio!


Tags assigned to this article:
FinlandKajaaniKajana

Annons:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory