Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter

OHMYGOSSIP

Helena-Reet: Sällsynthet i Marocko – arganolja! Besök hos affären ”Khmissa Argan” i Essaouira

Helena-Reet: Sällsynthet i Marocko – arganolja! Besök hos affären ”Khmissa Argan” i Essaouira

OHMYGOSSIP – Marockarna är mycket stolta över sin arganolja, som tillverkas av fröna från ett träd som finns i Nordafrika i nordöstra delen av Marocko – arganträd (Argania spinosa). Den värdefulla oljan kallas också för flytande guld från Marocko. När man reser till Marocko är arganoljan en av de första saker som turisterna köper. Men man kan inte hitta arganolja som har bra kvalité och som är 100 % ren var som helst.

Jag besökte affären Khmissa Argan (Centre Mejji, Taftachte) i Essaouira med några OHMYGOSSIP och Norden Bladet medarbetare, och där visade de oss verkningsprocessen för arganoljan. På plats kan man köpa många olika slags varumärken (till exempel Rosa Huile och Aitma Sens) som har produkter med arganolja – tvålar, oljor, krämer osv.


Hur ser frukten från arganträd ut?
Frukten från arganträd liknar lite oliver men är större och rundare. Inne i den köttiga frukten finns en nöt med hårt skal som har 2-3 mandlar.

Var växer arganträdet?
Arganträd växer i ett litet begränsat område och skörden är ytterst liten (de mest produktiva träden är 60 år gamla och kan ge 8 kg frön om året).


Hur skördar man och hur producerar man olja?
Kanske några av er har sett en exotisk syn – getter som äter i trädtoppar som fåglar. Djur som klättrat högt upp roffar åt sig saftiga frukter från arganträd men fröna som finns inom ett hårt skal klarar inte deras matsmältningsorgan att ta hand om. Således samlar kvinnor nötter från kreaturens spillning, och sedan börjar en relativt arbetsam hantering. Traditionellt pressar man oljan för hand (från ca 36 kg får man en liter ren olja) och därför är denna olja unik.
Vad innehåller den?
Arganoljan innehåller gott om bioflavonoider, omega-6 syra, även andra nyttiga ämnen och E-vitamin dubbelt så mycket som i olivoljan.

Vad använder man arganoljan till?
Arganoljan är mycket uppskattad inom kosmetika tillverkning och medicin. Universalmedel ”mirakelprodukt” som verkligen passar för allting. Historiskt sätt har den ändå haft sin plats på matbordet i Marocko.

Arganoljan ger näring åt torrt hår och ger det lyster. Om man regelbundet tar ett par droppar olja på hårbotten eller blandar i schampo kommer det att minska kluvet hår och håravfall. Den ger balans till hudens ämnesomsättning och hjälper till hudcellernas förnyelse. Den passar utmärkt för känslig hud och även för acne.

Om naglarna brukar flagna och nagelbanden bli torra, kan man vårda fingerspetsarna genom att bada dem i en blandning med citronkoncentrat och olja (1:1) en gång i veckan under minst 15 minuter.
Foton och videofilmer från resan till Marocko och från besöket i affären Khmissa Argan hittar ni även i Instagram konton för Helena-Reet Ennet (@helenareetennet) och för Estella Elisheva (@estella.elisheva).

Text och foton från Marocko: Helena-Reet EnnetAnnons:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory