Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter

OHMYGOSSIP

Med dessa naturliga ämnen SOM FINNS I DITT HEM kan du ta bort fästingar!

Med dessa naturliga ämnen SOM FINNS I DITT HEM kan du ta bort fästingar!

OHMYGOSSIP – I de nordiska länderna orsakar fästingarna människor mer och mer bekymmer, för tio år sedan en relativt harmlös fästing har genom förgiftning och besprutning av åkrar blivit så giftig, att den är ofta livsfarlig för människan. Ofta hjälper inte ens vaccinering.

Var lever fästingarna och när är de aktiva?
Mer än 90% av sitt liv lever fästingarna fria från “sin värd” i öppen natur, ängar och skogar. Aktiviteten, som är säsongsbetonad, börjar när dygnstemperaturen stiger ovanför nollan eller i mars, när vuxna fästingar letar efter näring nära marken. Fästingarna tar sig till och med till “toppar” på en meter höga växter i april och i början av maj, när temperaturen är låg och luftfuktigheten hög. Juni och juli, på grund av låg luftfuktighet, innebär att fästingarna måste använda väldigt mycket energi för att klättra upp och ner på växter. Den andra aktiva perioden börjar vanligtvis i september-oktober, när både luftfuktigheten och temperaturen är låga. Då rör sig fästingarna nära marken tills den yttre temperaturen sjunker, vilket tvingar dem att vara nästan orörliga under vintern. I tillägg till säsongsaktivitet har fästingarna även mer aktiva tider under dagen beroende på omgivningen eller på morgonen och på eftermiddagen. Fästingstiden, det är den biologiskt aktiva tiden för fästingar, som varar vanligtvis från april till oktober, och om vintern är mild kan perioden bli betydligt längre. Fästingen blir aktiv, när dagens medeltemperatur är 6-7 grader.

Det enklaste medlet för att “förhindra fästingar” är en välskött trädgård – klipp gräset ofta, kratta bort fallna löv. Använd om möjligt träflis eller grus mellan gräsmattan och skogsmarken för att hålla fästingarna borta från lekområden och viloplatser. Undvik att gå i högt gräs.

Hur skydda sig med naturens egna medel?
1. Vitlök: Fästingarna gillar inte doften av vitlök. Ni kan skydda er från fästingar både med att äta vitlök och att gnida det på händer och fötter. När ni ska ut i skogen kan ni ta färska vitlöksklyftor i skaften av gummistövlar!
2. Citrusfrukt som bekämpningsmedel: Koka skal av citrusfrukter (citron, apelsin, lime) i vatten och låt svalna. Bred denna färdiga blandning på huden. Ni kan ha vätskan exempelvis i sprayflaska så att den blir lättare att bred ut.
3. Olika eteriska oljor: Man kan bli av med fästingar även med följande dofter – rosmarin, basilika, cederträ, lavendel och pepparmynta. Blanda högst tre oljor i ren mandelolja och ta på huden.
4. Tvål som bekämpningsmedel: Blanda 10-15 droppar eteriska oljor (citronmeliss, pepparmynta, lavendel eller geranium) i 30 g flytande tvål och tvätta er med denna vätska före ni går ut i naturen.

Källa: Ohmygossip.fi


Tags assigned to this article:
Var lever fästingarna

Annons:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory