Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter

OHMYGOSSIP

Norsk läkare, filantrop och miljöaktivist Gunhild Stordalens glädje- besked efter separationen

Norsk läkare, filantrop och miljöaktivist Gunhild Stordalens glädje- besked efter separationen

OHMYGOSSIP – Nyligen berättade Petter och Gunhild Stordalen (40) att de separerar efter 14 år tillsammans.

Men på onsdagen kom Gunhild med ett glatt besked – då hon på Instagram publicerade en bild med ett brett leende och en arm sträckt i luften.

”Yeahhh – eller CHEW!! Unicef och EAT lanserar ett nytt partnerskap – för friska barn på en hälsosam planet”, skriver hon.

________________________________________________________

Gunhild Anker Stordalen, född Melhus den 15 januari 1979 i Haugesund, är en norsk läkare, filantrop och miljöaktivist. Hon är engagerad i frågor rörande klimatförändringar, kvinnohälsa och djurskydd och ordförande i Stordalen Foundation.

Gunhild Melhus växte upp som dotter till en läkare och en civilingenjör i Muggerud utanför Kongsberg. Enligt en intervju med Dagbladet 2010 växte hon upp i ett icke-materialistiskt och pacifistiskt hem och engagerade sig tidigt för miljöfrågor.

Hon utbildade sig till läkare på Oslo Universitet 2000–2007 med målet att bli en framstående kirurg. Under studietiden tjänstgjorde hon som ambulanspersonal, ägnade sig åt upplysningsarbete kring ungas sexualitet i norska radion NRK och arbetade även som modell parallellt med sina studier. År 2006 mötte hon affärsmannen och miljöaktivisten Petter Stordalen, vilket kom att innebära en omfattande kursändring i hennes tidigare så klara livsplaner inom läkaryrket. De kom efterhand fram till att de delade samma sorts miljöengagemang och strävan att arbeta för att “rädda världen”. År 2010 disputerade hon på doktorsavhandlingen Molecular studies on bone with focus on fracture healing in experimental osteoporosis inom ämnena patologi och ortopedi. Två veckor efter disputationen gifte hon sig med Petter Stordalen.

Paret Stordalens förhållande är ett av de mest omskrivna i norsk skvallerpress. Det blev offentligt 2006 och 2008 friade Petter Stordalen. 40-miljonersbröllopet hölls i Marocko den 12 juni 2010. I det frikostiga bröllopet ingick bland annat chartrande av ett flygplan för alla gäster och hyra av hotellet La Mamounias alla rum. Ceremonin förrättades av Bob Geldof.

Gunhild Stordalen är engagerad i styrelserna för bland andra Home Invest, Nordic Choice Art & Design AS och Nordic Choice Hospitality. Hon är vd för GreeNudge-stiftelsen och EAT Forum samt styrelseordförande för Stordalen Foundation.

Hösten 2014 inträffade en dramatisk förändring i hennes liv, då hon insjuknade i den ovanliga men allvarliga autoimmuna sjukdomen diffus kutan systemisk skleros med hudförändringar och påverkan på inre organ. I november 2014 valde hon att genomgå en nyutvecklad, krävande stamcellsbehandling vid universitetssjukhuset i Utrecht, vilket påverkade parets hela livsföring med maken som oavbrutet stöd på plats. Behandlingens verkan väntas ta några år till slutligt resultat.

Den 28 juni 2016 var hon sommarpratare i Sveriges Radio.

I september 2018 kom hennes självbiografiska bok Den stora bilden där hon berättar om sin kamp för överlevnad och sitt engagemang för en bättre värld. Boken gavs ut i Sverige på Mondial förlag.

Gunhild Stordalen har uttalat att hennes mål är att “förändra världen”, och tillsammans med Petter Stordalen grundade hon 2011 den filantropiska stiftelsen The Stordalen Foundation för stöd till forskning och utveckling av miljövänliga lösningar. Stiftelsen kompletterades sedan av ännu en, GreeNudge, för stöd till beteendeforskning för att underlätta för människor att kunna göra mer miljövänliga val i vardagen.

I maj 2014 invigdes hennes nya globala satsning, EAT Forum, med arrangemanget Eat Stockholm Food Forum, en seminarieserie för forskare, politiker, näringslivsledare med flera från 28 länder (däribland Bill Clinton) på temat mat, hälsa och miljö i förening. Detta uppföljdes i september samma år av ett liknande arrangemang, EATx, i New York i samverkan med Förenta Nationerna och dess generalsekreterare Ban Ki Moon. Avsikten är att finna nya lösningar för mat och hälsa för en växande världsbefolkning i samklang med miljön, att göra EAT Forum till en motsvarighet till World Economic Forum, med årligen återkommande seminarier etc och med bas i Stockholm. För sina insatser tilldelades hon år 2014 WWF:s pris Årets miljöhjälte.

Foto: Petter och Gunhild Stordalen (Instagram/@gunhild_stordalen)


Tags assigned to this article:
Gunhild StordalenPetter Stordalen

Annons:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory