Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter

OHMYGOSSIP

RES TRYGGT – 13 nyttiga råd

RES TRYGGT – 13 nyttiga råd

OHMYGOSSIP – Det är inte viktigt vart eller med vem du reser om du bara gör det tryggt. Här hittar du några råd för att din resa inte ska sluta illa.

1. Tänk på din hälsa: kom ihåg att ta med dig ditt Europeiska sjukförsäkringskort. Ladda ner den gratis mobilalternativ som det Europeiska sjukförsäkringskortet tillhandahåller och som hjälper dig ta kontakt med hjälpande myndigheter i ett främmande land. Om du reser utanför Europa eller till ett land där det Europeiska sjukförsäkringskortet inte gäller, skaffa dig definitivt en reseförsäkring. Du kan även ta med dig första förbandslåda med förband, jod, desinficerande dukar.

I nödsituation ring gratis i vilket EU-land som helst till nummer 112. De som svarar pratar flera språk beroende av landet i fråga.

Innan du reser till ett exotiskt land borde du besöka en läkare, låta dig vaccineras om det behövs och få information om medel för att skydda hälsan.

2. Känn till dina rättigheter: det är inte viktigt om du reser inom EU med tåg, flyg, buss eller båt, för allt som har att göra med förseningar, inställda resor eller om du har specialbehov för din rörlighet, EUs rättigheter för passagerare skyddar dig oavsett på vilket sätt du reser. Ladda ner appen om passagerarrättigheter.

3. Ha inte alla dina pengar på ett och samma ställe: ha inte alla kontanter och bankkort på samma ställe när du är på resa, utan lägg i varje fall ett kort och en del kontanter i ett annat ställe, helst någon annan stans än i fickan. Om du förlorar ett av dina kreditkort eller det blir stulet, meddela polisen och kontakta omedelbart banken som utfärdat kortet för att blockera det.

4. Förvara inte din plånbok i bakfickan: för att undvika att bli offer för ficktjuvar förvara din plånbok i framfickan, innerfickan, i bästa fallet i en ficka som går att stänga.

5. Gör elektroniska kopior på dina dokument: skanna resehandlingarna (identitetskort, pass, visum) och skicka dem till din e-postadress. På så sätt kan du alltid ha tillgång till dem om du skulle råka förlora originalhandlingarna. Om ditt identitetskort eller pass försvinner eller om det blir stulet, kontakta polisen och närmaste konsulatet eller ambassaden.

6. Var försiktig med främmande människor: sätt gränser för hur mycket du kan lita på främmande människor, till exempel besök inte farliga stadsdelar med dem eller ta emot mat eller dryck från dem. Ta inte heller emot paket eller gåvor från dem.

7. Skryt inte över din förmögenhet: det är självklart att var du än vistas (och i synnerhet i främmande platser), är det inte klokt att använda dyra smycken och kläder eller hålla en stor och dyr kamera fullt synligt. Försök undvika uppmärksamhet så att du inte blir offer för tjuvar.

8. Lämna inte dina saker utan uppsikt: det är också helt klart att i offentliga lokaler lönar det sig inte att lämna ens väskor framför benen eller hängande i stolsryggen. När du reser borde du ha ditt namn och dina kontaktuppgifter inklistrade i dina resväskor och ha uppsikt över dem tills du har lämnat in dem till transport till flygplan.

9. Gör inte motstånd: om du hamnar i en situation där du är offer för en stöld, ge din plånbok, armbandsklocka, telefon eller dylikt. Om du gör motstånd finns det risk att du blir skadad.

10. Var försiktig när du använde ditt kreditkort: i offentliga datorer (till exempel på internet-caféer) kan tangentbordet ha ett sparprogram som gör det möjligt att någon annan kan använda ditt lösenord.

11. Håll kontakt: håll absolut regelbunden kontakt med din familj, så att de i hemma vet om dina rese planer. På det sätter vet dina närmaste var de kan leta efter dig om någonting skulle hända. Nu är det enklare än tidigare att hålla kontakt med varandra för priset på att använda telefon och internet utomlands har nästan halverats.

12. Planera i förväg: läs om resans mål, så att du är medveten om säkerhetsriskerna, lokala vanor, områden du borde undvika osv.

13. Använd offentliga färdmedel klokt: var försiktig på platser med mycket folk som metro, järnvägsstation, hiss, turistställen, torg och andra ställen med mycket folk. Väck inte uppseende och bete inte som om du hade gått vilse. Ge ett säkert intryck även om du i själva verket har gått vilse. Undvik även inofficiella taxibilar.

I tillägg till alla råd för säker resa kom ihåg det viktigaste – använd sunt förnuft!


Annons:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory